dimecres, 14 de maig del 2014

Josefina Castellví i Piulachs

Ahir a la nit Josefina Castellví i Piulachs va rebre el Premi al Català de l’Any 2013, l’eminent microbiòloga i oceanògrafa , pionera en la investigació antàrtica i figura de referència en l’àrdua incorporació femenina a la ciència a Catalunya. L’ “ambaixadora del gel” va tornat a demostrat la nit passada, al Teatre Nacional de Catalunya que no es una persona freda. Ni rastre de la influència glacial a què es va veure exposada des de que el 1984 es va convertir en la primera dona Catalana que participava en una expedició científica a l’Antàrtida. Tampoc se li va glaça el caràcter quan uns mesos mes tard es va convertir en la directora de la base Joan Carles I (1989 i 1994), un període de 5 cinc al capdavant d’un equip format íntegrament per homes, per investigat les condicions d’un entorn únic i semi desconegut, i això que per aquesta missió, reconeix que va haver de mostrar fermesa i serenitat i per suposat competència.
Castellví (1935), no pot oblidar «el cant del gel i el soroll de les bombolles que exploten a l’aigua» que sentia a l’illa de Livingston. Experiències que l’any passat van poder rememorar al traslladar-se novament a la base científica amb motiu del documental que va rodar Albert Solé sobre la biòloga i la seva figura durant el temps a l’Antàrtida, ‘Els records glaçats’

En el seu discurs, ha destacat que quan ella va anar al capdavant d’una base científica a l’Antàrtida, aquell camp era “un lloc restringit per a la masculinitat”. Va assegurar que les dones en la ciència “només ajudaven als homes, netejaven els tubs de laboratoris o s’ocupaven de les factures”. Dels 45 anys que ha dedicat a la seva professió, n’ha destacat el “bon equip” que va formar ella i els seus acompanyants homes quan van arribar a l’Antàrtida, cosa que va despertar la curiositat a molts altres companys de professió. Rebre el premi, ha suposat per a Castellví sentir-se “estimada” pel poble Català, inclús ho va valorar amb com “una de les millors coses de la meva vida”.

Per veure el documental 'Els records glaçats', clica aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada