dissabte, 24 de maig del 2014

Abelles

Les abelles són molt importants per molts motius. Aquest insectes mouen el pol·len de flor en flor i fan que les plantes proliferin. Aquesta tasca l’anomenem Pol·linització. Les femelles se senten atretes per les olors fruitoses de les flors. Llepen el nèctar amb la trompa i traslladen el pol·len amb les potes o les pilositats del cos.
Dins del l’estómac el nèctar obtingut anteriorment, es converteix en mel. Quan arriben a les cel·les, un cop l’aigua s’evapora apareix la mel, i les abelles se’n alimenten. La mel és un àpat energètic, molt aconsellable a infant i per l’exercici físic. La humanitat fa mil·lennis que menja mel. Les cel·les estan compostes per cel·le
s hexagonals. A l’interior de les cel·les, les abelles emmagatzemen la mel, el pol·len i les crien les larves. Les abelles alimenten les larves amb la gelea reial, durant els primers dies de vida esposats al sol.

La gelea reial és un aliment tan ric que l’eixam l’usa per alimenta la reina abella. Mentre que les obreres viuen entre 40  -  45 dies, l’abella reina viu uns 5 o 6 anys i pon uns 2.000 ous al dia.
L’esser humà també menja gelea reial perquè és un aliment ric en proteïnes i vitamina A. A més de nèctar i pol·len. La mescla de saliva i resina produeix la pròpolis. Aquesta substància els serveix per tapar escletxes del rusc. Els humans l’utilitzem per la producció de medicaments, cosmètics i pintures. Les abelles obreres construeixen les cel·les amb la cera, que elles mateixes elaboren. Antigament els humans l’utilitzaven per la fabricació de espelmes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada